TPG Community

Ask, answer and talk about our products

TP-Link VR1600v DHCP Fails

SOLVED Go to solution
Highlighted
Level 3

Hi. Anyone else experienced the VR1600v failing to assign IPs via DHCP? Seems to randomly happen every few weeks. Anything new devise that connects to the network fails to be assigned an IP. I have to reset my router and everything goes back to normal. Is there a firmware update for this?

 

Other users having similar problem. 

 

Firmware Version:0.1.0 0.9.1 v5006.0 Build 180828 Rel.56416n Hardware Version: Archer VR1600v v1 00000000

7 REPLIES 7
Moderator

Hi @iceddonut,

 

Welcome to the community!

 

We'd like to confirm if you're using a 3rd party router connected to our Supplied TP-Link VR1600v. If so, make sure to that the router's connection mode is on DHCP.

 

On the other hand, we'll request an upgrade to your modem/router's firmware and updates will be provide within 24hrs.

 

Cheers!

Level 3

Hi Shane. That would be great. Thanks. Confirming I'm using Apple AirPort Extreme, definitely in DHCP mode. The problem happens both on wifi & ethernet. I've also noticed, the router login page is inaccessible too. So I have to power cycle to even log into the web interface.

 

Firmware Version: 0.1.0 0.9.1 v5006.0 Build 180828 Rel.56416n Hardware Version: Archer VR1600v v1 00000000

Level 8

Hi @iceddonut It sounds like you're running 2 routers in DHCP mode on the same network, if DHCP is enabled on the VR1600v and the AirPort you'll have iP conflicts all over the place.

Moderator

Hi @iceddonut,

 

Make sure to turn off your TP-Link's Wireless network and connect all your device(s) via Wi-Fi on your Apple AirPort Extreme.

 

You can check this existing thread for additional reference.

 

Let us know how it will go.

 

Cheers!

Level 3

Hi @orbistat. Thanks for your help. I can confirm my airport extreme is set to Bridge Mode (Router Mode off), so i only have one router assigning DHCP requests. The Airport is just a "wifi extender". @Shane i have already been doing this. I disabled the TP-Link router wifi, and only connecting to my Airport Extreme. Problem still persists. Can you advise?

Level 3

Hi @orbistat and @Shane . I have decided to disable my routers DHCP, and use another device on my local network as my DHCP server. Its faster than the router anyway. Thanks

Level 4

Hi @iceddonut 

 

did you assign a static IP address for Apple AirPort?

is it outside the DHCP range of TP-link VR1600?

 

edit: dang. you already have a solution Smiley Embarassed