TPG Community

Get online support

Outgoing mail server won' t work with Outlook 2016

Rick1
Level 2

I can receive and send email from my TPG post office, but nable to connect outgoing server and sent email via Outlook 2016. After browsing the community forum, I try all the suggestions including:

 

1) Change the email account password

2) Username (wording before @.tpg.com.au) is not the email address

3) Select the option of 'My outgoing server requires authentication'

4) Change the server ports number 

5) Use of SSL/TLS

 

.....None of these solve the problem at all. Outlook can establish the connection of incoming server, but not the outgoing server and comes up with error. Anyone please help.

3 REPLIES 3
david64
Level 14

Hi @Rick1 . Is there a specific error message?

Both server names are mail.tpg.com.au.

SMTP port is 25 with no security or 465 with SSL.

Distinction between email address (with  @tpg.com.au) and username.

Rick1
Level 2

I try that as well but it still doesn't work. Same, comes up with error message:

 

Send test email message: Cannot send the message. Verify the email address in your account properties. The server responded: 535 5.7.8 [TPG-A02] Authentication denied. User xxxxxx@tpg.com.au is banned from using SMTP AUTH due to previous abuse.

david64
Level 14

@Rick1 . The 535/578 error means "Authentication credentials invalid". In Outlook, check the outgoing username and password is same as for incoming. Also, you're not using a VPN server located outside Australia?

Send an email to postmaster@tpg.com.au explaining the problem. Include the error message.