Netgear D8500 FTTC Setup

Highlighted
Level 3

After reading some posts:

  • Yes VoIP wont work, as the SIP is TPG own encryption and must use TPG device, fine with that
  • VLAN must be selected and value is 2
  • Does Internet requires LOGIN, the answer is yes
  • WAN Setp: Must use Ethernet WAN ( other options would be DSL WAN or Auto-Detect)
  • Now PPPoE or PPPoA ?

Anything else I should try.

 

Note that the NBN NDC is connected via UTP6 to WAN Port ( not VDSL port).

8 REPLIES 8
Highlighted
Moderator

Hi @alexwar 

 

You will want to use PPPoE other than that your settings seem fine.

 

Your service is not yet provisioned by the looks of it. You have an NBN apppoitment booked for Tuesday, 02 June 2020, 1:00 PM - 5:00 PM.

 

Regards,

Karl

Highlighted
Level 3

@KarlB wrote:

Hi @alexwar 

 

You will want to use PPPoE other than that your settings seem fine.

 

Your service is not yet provisioned by the looks of it. You have an NBN apppoitment booked for Tuesday, 02 June 2020, 1:00 PM - 5:00 PM.

 

Regards,

Karl


Thanks Karl.  Yes little bit of discussions on the status of the installation. I in fact connect the NCD+TPG Router and IP connectivty is there but with the same speed of the existing DSL+.  Shall wait for Tuesday.

Highlighted
Level 3

Now NBN has been fixed.  D8500 as a NAT working fine. But I could not make it work as a Router connected to the NBN NCD. Questions:

A)  Do I need authentication ? The TPG D Link Modem does not have any ?
B)  VLanID should be selected, VLANid=2 and priority leave Blank
C) Of Course Internet via Ethernert

What Am I missing ?

Highlighted
Moderator

Hi @alexwar,

 

-You will need to setup a PPPoE connection with your TPG username and password.

-VLANid=2 and priority leave Blank is correct

 

Regards,

Karl

Highlighted
Level 3

@KarlB Configuration screens attached. If you see anything wrong let me know please

Highlighted
Moderator

Hi @alexwar 

 

The settings looks fine to me. Did you end up getting it to work?

 

Going by one of the other users threads they provided this tip, don't know if it will help or not.

 

https://community.tpg.com.au/t5/NBN-Installation/NBN-FTTN-wish-to-use-my-own-router-Netgear-D8500/td...

 

"Worked it out myself Netgear D8500 has a bug with PPPoE.

 

You have to setup everything before login with PPPoE and once you have vdsl sync then go back and setup "Does your Internet connection require a login?""

 

If your still having issues you might be best to contact Netgear directly and see if they can offer assistance.

 

Regards,

Karl

Highlighted
Level 3

@KarlBPost on Netgear Support Forum. Will post here if I find the answer.  The sync before login didnt work for me. Not sure if it is a timing thing. The sequence was:
Setup the router without LOGIN, and try to SYNC
Once done, add the credentials @tpg.com.au  user/password and reboot

The first step never sync.

 

 

Highlighted
Moderator

Hi @alexwar 

 

Sorry, I forgot your FTTC so you wont see sync on your Netgear.

 

Your best to contact Netgear.

 

Regards,

Karl